ClimaHeating logo

#Hoedoededa - De juiste keuze van airco maken

2023/06/01

Met dit zomerweer is het heerlijk om buiten te vertoeven. Maar wat als het zo'n hete zomer wordt als vorig jaar? Slapeloze nachten van de hitte doen ons nadenken om airconditioning thuis te installeren. Met onderstaand overzicht krijg je een beter beeld wat de geschikte oplossing voor jou is.

Mobiele airco

Voordelen

 • Het grootste voordeel van een mobiele airco is dat deze verplaatsbaar is. Zijn de hete dagen en nachten voorbij, dan kan de airco gemakkelijk opgeborgen worden.
 • Daarnaast is de mobiele airco ook de meest budgetvriendelijke manier om een verlaagde temperatuur binnenshuis te verkrijgen.

Nadelen

 • De mobiele versie van airconditioning is beperkt in vermogen. En zal bijgevolg meer geschikt zijn voor kleinere ruimtes.
 • Een mobiele airco heeft ook steeds een afvoerslang, om de warme lucht naar buiten of naar een andere ruimte uit te blazen. 
  ! Airco's zonder afvoerslang bestaan niet !
  Toestellen zonder afvoerslang zijn ventilatoren of waterverdampers. 
  Ventilatoren doen niets anders dan lucht verplaatsen. Waterverdampers of luchtbevochtigers zullen water in de ruimte verdampen om de luchtvochtigheid te doen stijgen.
  Airco's zijn de enige toestellen die actief de temperatuur laten dalen.

 

Geschikte oplossing voor:

Appartementen en woningen die gehuurd worden, er is geen vaste constructie voor nodig. Ook voor slaapkamers zijn mobiele airco's geschikt om de temperatuur in de heetste zomernachten te verlagen.

Monobloc airco - vaste oplossing

Voordelen

 • Een monobloc airco is een vaste opstelling met een gemakkelijke installatie. De monobloc is koeltechnisch volledig afgewerkt vanuit het fabriek. Hierdoor is er geen opstart door een koeltechnieker vereist. Deze airco wordt tegen een buitenmuur geplaatst met 2 openingen naar buiten (één voor de toegevoerde lucht, één voor de afgevoerde lucht).
 • De monobloc airco wordt meestal voorzien ter vervanging van een radiator. De monobloc airco kan zowel koelen als verwarmen waardoor dit toestel zijn functie blijft bewijzen doorheen de seizoenen.

Nadelen

 • Doordat het toestel koeltechnisch afgewerkt is, is er geen buitenunit nodig (wat wel het geval is bij een split model). Deze buitenunit bevat de compressor die in werking geluid produceert. Bij een monobloc zit deze compressor in het toestel binnen. Vandaar dat er met een monobloc airco meer geluid merkbaar zal zijn.

 

Geschikte oplossing voor: 
Appartementen waar het van de syndicus niet mogelijk is om met een buitenunit te werken. Of in woningen waar de installatie van het split model te complex is (bv. als de koelleidingen niet weggewerkt kunnen worden).

Split airco - vaste oplossing

Voordelen

 • Met een split airco is het mogelijk om grotere vermogens te installeren. Aangezien de compressor in de buitenunit aanwezig is, zal het geluid binnen gelimiteerd blijven.
 • Verder bestaan er monosplit airco's (1 buitenunit - 1 binnenunit) en multisplit airco's (1 buitenunit - meerdere binnenunits). Met multisplit airco's is het mogelijk om verschillende ruimtes te koelen op één buitenunit.
 • Net zoals de monobloc airco zal ook de split airco zowel kunnen koelen als verwarmen.

Nadelen

 • De binnenunit en buitenunit van een split airco worden verbonden met koelleidingen. Voor de opstart hiervan, moet er altijd een koeltechnieker ter plaatse komen.
 • Aangezien de split airco de meest volledige oplossing is, zal dit over het algemeen een grotere investering zijn dan een monobloc airco of mobiele airco.

 

Geschikte oplossing voor:
Een definitieve oplossing voor woningen waar de installatie van binnenunit en buitenunit mogelijk is.

Contact

ClimaHeating
Nieuwe Kaai 11
2300 Turnhout

014 41 38 85

BE 0502.371.413

Openingsuren

Maandag

Gesloten

Dinsdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Woensdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Donderdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Vrijdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Zaterdag

8.30 - 12.30

Zondag

Gesloten

Onze passie in je mailbox

Blijf op de hoogte over onze acties en verdere tips & tricks, schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.