ClimaHeating logo

FAQ - Verwarming

Condensatieketel

Vrijgekomen verbrandingsgassen (die voor een groot deel uit hete waterdamp bestaan) in een ketel worden normaal afgevoerd via de schoorsteen, waardoor veel warmte verloren gaat. Dankzij de condensatietechnologie kan veel warmte uit de verbrandingsgassen teruggewonnen worden, hierdoor halen condensatieketels een extra hoog rendement. Condenseren houdt in dat de waterdamp in verbrandingsgassen wordt afgekoeld tot het dauwpunt. Deze temperatuur schommelt afhankelijk van een aantal parameters. De verbrandingsgassen verwarmen het verwarmingswater voor, voordat het verder in de warmtewisselaar wordt opgewarmd. Tijdens dit proces ontstaat een kleine hoeveelheid condenswater dat moet worden afgevoerd. 

Condensatieketels zijn ecologisch verantwoorde ketels. Ze zijn interessant vanwege het lage energieverbruik en zijn een stuk milieuvriendelijker.

In september 2015 trad de Europese Ecodesignrichtlijn in werking. Deze richtlijn maakt energiezuinige ketels de norm. In praktijk is het zo dat bijna uitsluitend condensatieketels en performante laagtemperatuurtoestellen mogen geplaatst worden.

Je huidige verwarmingsketel is meer dan 15 jaar oud. In dat geval is je huidige verwarmingsketel niet zo zuinig als de nieuwe toestellen. De investering van een condensatieketel zal zichzelf terugbetalen doordat je verbruik zal dalen. 

Daarnaast is het zo dat sinds september 2015 (Europese Ecodesignrichtlijn) uitsluitend nog condensatieketels of performante lagetemperatuurtoestellen beantwoorden aan de allerlaatste rendementseisen. 

Arm gas - Rijk gas

België importeert en verdeelt 2 soorten gas:

  • Arm gas (G25): dit gas is laagcalorisch en wordt geleverd aan 25 mbar. 
    België voert dit gas in vanuit Nederland.
  • Rijk gas (G20): dit gas is hoogcalorisch en wordt geleverd aan 20 mbar.
    België voert dit gas in voornamelijk uit Noorwegen, Qatar en Rusland

Omschakeling naar rijk gas

Nederland is van plan de gaswinning stop te zetten. Dit zal geleidelijk gebeuren zodat alle betrokken partijen voldoende tijd krijgen om de nodige aanpassingen te doen.

Indien in jouw gemeente momenteel arm gas wordt geleverd, zal je jouw gastoestel (ketel, boiler,...) best laten nakijken door een bevoegde technicus of alle toestellen geschikt zijn voor rijk gas. Hoewel de meeste toestellen compatibel zullen zijn voor beide gassoorten. Ideaal kan dit nazicht gebeuren tijdens het verplicht 2-jaarlijks onderhoud van de gasketel.

In sommige gevallen is er na controle van de toestellen nog een huisbezoek van de netbeheerder nodig om de drukregelaars aan de gasmeter te vervangen of de druk bij te regelen (van 25 mbar naar 20 mbar). Hierover krijg je normaal nog bericht van je netbeheerder of je gasleverancier.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met uw netbeheerder.

Een BEN woning of bijna-energie-neutrale woning is een woning waarin alle maatregelingen zijn getroffen om het energieverbruik tot een laag niveau te beperken. Het E-peil mag maximaal 30 bedragen (vandaag is de norm 40) en een K-peil niet hoger dan 40. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen aan deze norm voldoen. Bij een BEN woning gaat de voorkeur uit naar zuinige en compacte oplossingen die op lage temperaturen kunnen verwarmen, zoals een condensatieketel of een warmtepomp.

Een onderhouden verwarmingsketel levert een hoger rendement en heeft dus ook een langere levensduur. De lente- en zomermaanden zijn de ideale periode om een onderhoud te laten uitvoeren. In Vlaanderen is een onderhoud aan de verwarmingsketel tweejaarlijks verplicht.

Een onderhoud houdt het volgende in:

  • Rookgasanalyse
  • Ontstoffen van het toestel
  • Reiniging van de brander en de platenwisselaar
  • Controleren van de waterdruk

Radiatoren - Convectoren - Vloerverwarming

Het afgiftesysteem in huis kan werken op hoge temperatuur ofwel op lage temperatuur. Radiatoren werken doorgaans op hoge temperatuur, terwijl vloerverwarming op lage temperatuur werkt. Werken op lage temperatuur verwarming gaat gepaard met energiebesparing, doordat de aanvoertemperatuur van het water lager kan gehouden worden. 

Hierdoor is vloerverwarming de vorm van centrale verwarming van vandaag. Het is niet alleen energiezuiger, maar het verwarmt je huis ook op zonder zichtbare verwarmingselementen. Dit bespaart al veel ruimte aan de muren. Vloerverwarming verdeelt de warmte gelijkmatig over de hele ruimte, wat een comfortabel gevoel met zich meebrengt. Ten slotte is het ook hygiënischer omdat er minder stofverplaatsing plaatsvindt in huis.

Het verschil tussen een radiator en een convector zit hem vooral in de manier waarop ze warmte afgeven. Een radiator geeft meer stralingswarmte af terwijl een convector meer convectiewarmte afgeeft. Stralingswarmte is een directe vorm van verwarming terwijl convectiewarmte een indirecte vorm is van verwarming. 

Radiator

De stralingswarmte houdt in dat een radiator elektromagnetische golven uitstraalt waarvan de energie wordt omgezet in warmte.

Het belangrijkste criterium bij de keuze van een radiator is de warmteafgifte die afgesteld moet worden met de grootte, de ligging in het huis en het gebruik van de ruimte. Door de goede isolatienormen volstaan compactere radiatoren. Doordat het rendement van radiatoren ook steeds omhoog gaat, zijn deze vandaag ook al zeker geschikt voor lagetemperatuurverwarming. Radiatoren moeten niet enkel functioneel gezien worden, sierradiatoren zijn smaakmakers in het interieur. 

Convector

Convectiewarmte bij een convector houdt in dat de lucht opwarmt zodat die stijgt en de ruimte verder opwarmt. 

Convectors warmen sneller op en koelen ook sneller terug af, hierdoor zijn ze beter regelbaar dan radiatoren en wordt er geen energie verspild door naverwarming. Bij convectors stroomt het water niet door de plaatstalen panelen zoals bij een radiator maar door een koperen buis onderaan het toestel. Deze koperen buis is omringd door lamellen die de convectiewarmte opwekken. Om het vermogen te verhogen, kunnen er ventilo-convectors (uitgerust met een ventilator) gebruikt worden. Hierdoor kan er ook perfect met een lagetemperatuurverwarming gewerkt worden.

Convectors hebben ook inbouwmogelijkheden, hierdoor kunnen zij bijna onzichtbaar opgenomen worden in het interieur. 

Het reinigen van de radiator kan gemakkelijk met een vochtige doek. Naast het reinigen van de radiator kan je best ook na verloop van tijd ontluchten. Dit is nodig om de aanwezige luchtbellen (normaal verschijnsel) in je centrale verwarming te laten ontsnappen. Luchtbellen geven niet enkel een borrelend geluid in je radiator maar zullen ook een negatief effect hebben op het rendement van je verwarming.

Ontluchten stap voor stap 

  1. Zet alle radiatoren op een maximale temperatuur (minstens voor 15 minuten lang) hierdoor wordt het water goed gecirculeerd doorheen de leidingen en radiatoren
  2. Schakel hierna de ketel uit zodat het water niet meer wordt rondgepompt (minstens 10 minuten laten afkoelen)
  3. Sluit de radiatorkraan van de radiator die het dichtst bij de ketel staat
  4. Gebruik een ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht (houd best een bakje en een handdoek bij de hand)
  5. Draai de ontluchtingskraan weer dicht
  6. Deze handeling herhaal je bij iedere radiator
  7. Nadat alle radiatoren ontlucht zijn, kan de ketel terug opgestart worden
  8. Controleer of de waterdruk in de ketel tussen 1,0 en 1,5 bar ligt, vul eventueel de ketel bij als de waterdruk lager ligt

Contact

ClimaHeating
Kleine Reesdijk 100 (hoek Steenweg op Diest)
2300 Turnhout

014 41 38 85

BE 0502.371.413

Openingsuren

Maandag

8.30 - 12.00 13.00 - 17.30

Dinsdag

8.30 - 12.00 13.00 - 17.30

Woensdag

Gesloten

Donderdag

8.30 - 12.00 13.00 - 17.30

Vrijdag

8.30 - 12.00 13.00 - 17.30

Zaterdag

8.30 - 12.00

Zondag

Gesloten

Onze passie in je mailbox

Blijf op de hoogte over onze acties en verdere tips & tricks, schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.